10 typů dvojčat.

06.03.2009 14:25

10 TYPŮ „NESTANDARTNÍCH“ DVOJČAT

11.01.2008

Vědecky vzato existuje 10 typů „nestandardních“ dvojčat. V současné době a kvalitě medicíny je nízká pravděpodobnost, že by se narodila jiná než jednovaječná či dvojvaječná dvojčata. Ale jak se říká, nikdy neříkej nikdy.
Čistě pro zajímavost uvedu všechny možné dostupné typy dvojčat.


1. Siamská dvojčata
Jsou tzv. monozygotní dvojčata, která jsou díky neúplnému rozdělení oplodněného vajíčka spojená v určitých místech svého těla. Mohou tak sdílet tkáně, orgány nebo končetiny.

2. Dvojčata počatá v různých ovulačních cyklech (superfetace)
V normální situaci, kdy je vajíčko oplodněno, se ženě přeruší menstruační cyklus. Přestane probíhat ovulace. Ojediněle se může stát, že se jedno další vajíčko uvolní při dalším menstruačním cyklu a dojde tak k znovuoplození. Výsledkem jsou dvojčata počatá v různou dobu.

3. Dvojčata s různými otci (heteropaternální superfekundace)
Jsou výsledkem tzv. hyperovulace. Uvolní se více vajíček při jediném menstruačním cyklu. Oplodní se při dvou různých pohlavních stycích. V případě, že se žena miluje s více než jedním partnerem, může se stát, že má každé z dvojčat jiného otce.
 
4. „Poloidentická“ dvojčata (polární dvojčata)
Polární dvojčata jsou výsledkem vajíčka, které se rozdělí, a teprve pak potká svou spermii. I když se jeví tato teorie jako logická, neexistuje test, který by toto tvrzení potvrdil.

5. Chlapecká/dívčí identická (monozygotní) dvojčata
Monozygotní dvojčata mají vždy stejné pohlaví. Vznikají z jediné zygoty, která buď obsahuje mužský (XY), nebo ženský (XX) pohlavní chromozom.

6. Zrcadlová dvojčata
Jsou dvojčata, která vznikla z jediného vajíčka oplodněného jednou spermií. V případě, že dojde k rozdělení vajíčka více než  týden po početí, dvojčata mohou mít asymetrické rysy.

7. Parazitická dvojčata
Existuje situace, kdy je méně vyvinuté dvojče závislé na silnějším, větším dvojčeti. Další variantou je plod v plodu. Stává se, že se parazitující plod přímo napojí na  krevní oběh hostujícího dvojčete.

8. Semi-identická dvojčata
V ojedinělých případech se může stát, že dvě spermie oplodní jedno vajíčko, které se potom rozdělí. Jedno z dvojčat má ve svém těle jak ženské, tak i mužské pohlavní orgány, zatím co druhé má čistě jen mužské nebo pouze ženské  pohlaví.

9. Dvojčata s různými narozeninami
Nejsou až tak neobvyklá. Žena začne rodit před půlnocí (třeba na Silvestra) a druhé dítě porodí až po půlnoci (na Nový rok). Stane se tak, že dvojčata mají jiné datum narození, ale i rok.

10. Dvojčata různých ras
Pravděpodobnost narození dvojčat různých ras je opravdu ojedinělá. Může se to stát např. přehmatem v laboratoři během umělého oplodnění.

—————

Zpět