Prasečí chřipka - nepodceňujte mytí rukou!

30.04.2009 08:09

Odborníci jsou znepokojeni nebezpečným virem smrtící chřipky, pocházejícím zřejmě z vepřů, který si v Mexiku podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádal už 62 úmrtí, přičemž asi u 1000 lidí se vyskytly podobné symptomy onemocnění. Virus se vyskytl také v USA, kde byla nákaza prokázána dosud v osmi případech, žádný z nich ale neskončil smrtelně.

Experti varují, že zabránit šíření chřipky lze jen obtížně, nicméně jednotlivci prý mohou do jisté míry chránit své zdraví jednoduchými způsoby.

Na prvním místě je důkladné mytí rukou, které je podle vědců překvapivě účinným způsobem ochrany před nejrůznějšími druhy chorob včetně obyčejné chřipky i nové a záhadné prasečí chřipky.

"Zakrývejte si při kašli nebo kýchání ústa, často si myjte ruce," radí úřadující ředitel amerického Střediska pro dohled nad nemocemi (CDC) Richard Besser.

Chřipka se může šířit kašlem či kýcháním, ale stále více vědeckých poznatků nasvědčuje tomu, že drobné částečky viru mohou přetrvávat na stolní desce, telefonu nebo jiném povrchu a že se mohou přenášet prostřednictvím prstů do úst, nosu či očí.

Viry a bakterie ulpívající na rukou spolehlivě likvidují gely na bázi alkoholu nebo pěnové dezinfekční prostředky.

Každý, u něhož se projeví příznaky chřipky, jako jsou náhlá horečka, kašel nebo bolesti svalů, by se měl zdržovat doma a nechodit do zaměstnání ani hromadných dopravních prostředků. Měl by se také nechat vyšetřit lékařem.

Další taktikou je "společenská zdrženlivost". Znamená to, že je třeba vyvarovat se kontaktu s lidmi, kteří by mohli být nakažení, vyhýbat se místům, kde se vyskytuje větší počet lidí - zkrátka, pokud se ve společnosti šíří infekce, držet se stranou.

Experti na chřipkové onemocnění už dlouho brojí proti hromadění domácích zásob antivirotik. Tyto léky sice zmírňují příznaky chřipky a zkracují dobu onemocnění, ale aby byly účinné, je nutné začít je užívat do 48 hodin od prvních příznaků onemocnění.

—————

Zpět